Millora de la qualitat organolèptica de la carn de porc ecològic

Qui decideix pagar un preu més alt per comprar carn de porc ecològica, no pensa solament amb la salut i amb el medi ambient, sinó que també espera trobar una carn més saborosa. Però per no defraudar expectatives no n’hi ha prou de seguir la normativa ecològica europea, cal conèixer bé quins són els condicionants que poden fer millorar el resultat final. En Ricard Carreras, especialista en qualitat de carn de porc, ens explica què hem de saber, tant si som productors, com si som dels que l’anem a comprar al mercat.

Per Ricard Carreras, veterinari i doctor en producció animal. ricard.carreras.ubach@gmail.com

La producció de porc ecològic implica un augment del cost de producció degut a tots els requisits necessaris per tal de complir amb la normativa vigent (Reglament (CE) 834/2007) i la futura (Reglament (CE) 2018/848; en vigor a partir del 2021). Aquest fet comporta que el preu de venta d’aquesta carn sigui superior al de la carn de porc criat en condicions estàndards. Aquest increment de cost implica que el client, al marge de valorar aspectes ètics i nutricionals, esperi una carn amb una qualitat organolèptica (gust, aroma, textura…) superior al producte estàndard. Però porc ecològic no sempre és sinònim de millor qualitat organolèptica. Per tal de poder satisfer les expectatives del consumidor és molt aconsellable que el productor de porc ecològic tingui en compte molts altres aspectes que van més enllà de la normativa de producció ecològica. Els principals aspectes a contemplar són:

  • Genètica
  • Alimentació
  • Maneig a l’explotació
  • Maneig al sacrifici
  • Processat de la carn

Si bé és cert que la normativa de producció ecològica fa una sèrie de referencies a aquests aspectes (per exemple, recomana que les genètiques seleccionades siguin autòctones, exigeix certes mesures de maneig a la granja que poden tenir una incidència positiva en la qualitat organolèptica de la carn, etc.) no assegura que la qualitat organolèptica de la carn sigui l’òptima. (…)

Si vols, continua llegint l’article ramaderia_73

Pots comprar el número 73 d’Agrocultura en format paper clicant aquí

I també pots comprar-lo en format digital clicant aquí