El vermicompostatge

Els cucs de terra ens poden ajudar a convertir una pila de residu orgànic en descomposició en un material estable que ens serveixi per augmentar la fertilitat del sòl. El procés per aconseguir-ho necessita del control de la humitat, la temperatura i la quantitat de rebuig que anem afegint per sintonitzar amb la rapidesa dels cucs a fer el procés i evitar l’aparició de mosques, altres insectes i fongs de la putrefacció.

Per l’Albert Lacunza. Imatge de  Lynn Ketchum- Oregon State University

El mètode del vermicompostatge o compostatge amb cucs de terra és un mètode de compostatge en fred. És a dir, durant el procés la temperatura de la pila serà igual a la temperatura ambiental. Els cucs de terra ingereixen la matèria orgànica en descomposició, plena de microorganismes; quan passa pel seu tracte digestiu és espremuda, triturada i recolonitzada per més microorganismes beneficiosos; i en sortir per l’anus de l’animal aquest material es descompon progressivament fins formar compost, una matèria orgànica estable rica en humus, nutrients i microbiologia beneficiosa per als nostres sòls.

El fet que sigui un procés de compostatge en fred suposa alguns avantatges: com que depèn fonamentalment dels cucs de terra, no requereix de la nostra ajuda i, per exemple, no cal voltejar ni mesurar contínuament la temperatura per no tenir problemes.

Tanmateix, també pot comportar desavantatges: haurem de tenir un gran control de la humitat, per evitar putrefaccions, i caldrà controlar la presència de llavors en el material de partida, ja que la temperatura no inhibirà la seva germinació. Per tant, és molt important assegurar-se d’usar materials sense llavors a la pila ja que, en cas contrari, la flora adventícia pot ser un problema en el destí final del compost.

Per aquest motiu algunes empreses que produeixen vermicompost realitzen prèviament un compostatge tèrmic. És a dir, mesclen els materials i inicien una pila de compost tèrmic fins que aquesta assoleix temperatures per sobre dels 55ºC, i després la refreden desmuntant-la. Un cop a la temperatura adequada, afegeixen els cucs per a que comencin el procés de vermicompostatge. No queda clar que aquest procés sigui el millor per a obtenir un bon vermicompost, ja que implica (…)

Pots llegir tot l’article clicant: agrocultura_73_fertilitatdelsol

Pots comprar el número 73 d’Agrocultura en format paper clicant aquí

I també pots comprar-lo en format digital clicant aquí