La tàpia, una tècnica que valora la terra

En entrar en una masia antiga, amb les parets arrebossades de cal, escantellades ja pel pas del temps, no som conscients que, sovint, tenim una joia arquitectònica a l’interior dels murs. És la tàpia. Són murs de terra però fent la funció de mur i de sostén de la casa.

Text i Imatges: Terram, www.terram.cat

Els murs de tàpia són els grans desconeguts arreu del territori La tàpia és mil·lenària i la podem trobar en la major part del planeta. De fet, més del 50% dels edificis patrimonials de la UNESCO són de terra
i, entre ells, la tàpia ocupa un protagonisme important. Encara avui en dia més del 30% de la població mundial viu en cases de terra. No només es tracta d’una tècnica vernacular sinó que, cada vegada més, es valoren les qualitats sostenibles que té i s’utilitza en edificis de nova construcció, tant públics com privats. En tenim exemples d’arquitectura moderna a les piscines de Toro (Zamora), el teatre de Balaguer o la bodega de Mas Martinet (El Priorat). A més, cada vegada es construeixen més habitatges de tàpia o es rehabiliten els seus murs, quan es tracta de cases existents.

Continua llegint l’article en format pdf: bioconstruccio_70color

Consulta tot el sumari del número clicant aquí

Pots comprar el número 70 d’Agrocultura en format paper clicant aquí

I també pots comprar-lo en format digital clicant aquí