Obrador Xisqueta: raça, paisatge i ofici lligats amb fil de llana

Gorros, mitjons, jerseis, làmpades, penjadors, collarets i encara més productes fets a partir de llana d’ovella xisqueta, una raça del Pallars Sobirà, formen part d’una col·lecció singular iniciativa de l’associació Obrador Xisqueta. L’objectiu principal quan l’entitat va crear-se el 2009 era poder pagar als pagesos un preu just per a la
llana, un recurs que s’havia devaluat i que havia provocat que xollar o esquilar passés de ser una font d’ingressos a gairebé una font de despeses. Convenia posar de nou en valor un producte de la terra a partir de noves sortides comercials. L’aposta fou crear una marca pròpia que vengués artesania, qualitat, disseny, territori i compromís.

Text i imatges: Redacció

L’Antonio Peyró és pagès i pastor de Llessuí, un poble petit del Pallars Sobirà on encara queden ramats d’ovella que surten diàriament a pasturar. El seu és de raça xisqueta, un animal rústic, adaptat a la climatologia severa de la zona, que dóna una carn amb un important índex de greix infiltrat que la fa més melosa.

Pots llegir tot l’articleagrocultura_63_iniciatives

Si vols, pots comprar la revista en format paper a través de la nostra botiga digital clicant aquí. 

Si en canvi la vols comprar en format digital, pots fer-ho a través del portal iquiosc.cat.