Les anàlisis de saba: seguiment de l’estat nutricional de les plantes

Com aquell qui mira es controla els nivells de colesterol en una anàlisi de sang, ara hi ha la possibilitat d’avaluar els elements nutritius amb què compta una planta. Ens en van parlar tècnics i tècniques de l’ADV Ecològica de Ponent i el tècnic Albert Lacunza en una jornada del Pla Anual de Transferència Tecnològica que resumim aquí.

Redacció

La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores. Està publicada per l’associació L’Era, Espai de Recursos Agroecològics.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/numero/87
O compra’l en format paper a https://botiga.associaciolera.org/revista-agrocultura/609-revista-agrocultura-num-86-hivern-2021-22.html
També et pots subscriure en format paper

«Qualsevol plaga o malaltia és conseqüència d’un desequilibri nutricional» Aquesta sentència, expressada per Chaboussou a finals dels 80, recordant i posant amb diferents paraules el que ja havien dit altres des de temps remots, fa sacsejar l’estructura i la forma de treballar amb els cultius. D’aquí la idea de millorar el sistema sòl-planta, d’aquí l’obsessió per a la millora de la fertilitat del sòl, perquè la planta mengi el que vulgui, sempre que vulgui.

I mentre no arribem al nivell òptim de fertilitat del sòl, les plantes seran susceptibles a les plagues i a les malalties. Quina estratègia utilitzem per protegir-les? Reduïm la pressió de plagues i malalties amb productes químics o li aportem externament els elements nutricionals que no pot prendre?

FER EL SEGUIMENT NUTRICIONAL

Si ens guiem per Chaboussou, ens decantem per la segona opció i caldrà fer un seguiment exhaustiu de l’estat nutricional del cultiu. Aquí apareix una nova eina per al seu control: les anàlisis de saba. Si fins ara ens havíem de guiar pels colors de les fulles o per l’anàlisi del contingut de sucres (graus brix) i de teixit foliar, que ens indicaven una deficiència nutricional ja passada, des de fa una dècada s’ha desenvolupat una tecnologia d’avaluació que consisteix en la mesura del moviment i el contingut dels elements en la saba de les fulles, anàleg a una anàlisi de sang en persones.

Mitjançant la comparació de la concentració dels diferents elements minerals en saba de fulles joves i de fulles velles, combinat amb la mobilitat dels elements dins la planta i les interaccions entre ells, podem determinar si un element o altre és deficitari o excedentari.

Tot això, combinat amb la lectura del nivell real de sucres, el pH i la conductivitat elèctrica, dona peu a una anàlisi del que està passant dins la planta i com es mouen els minerals pels vasos conductors.

Aquesta eina afegeix una mica de llum en aquest camp de la nutrició vegetal, molt complex d’avaluar, tot i que després caldrà combinar amb una correcta aplicació dels suplements necessaris en la forma i quantitat adequada per a restablir l’equilibri nutricional que estem cercant.

Amb aquesta eina podem avaluar les tècniques i els productes a utilitzar per a l’adobat, ja que permet determinar el nivell d’absorció per part de la planta en funció de la forma química dels minerals, el pH i el nivell d’oxido-reducció de la barreja, el moment d’aplicació, etc.

JA EN FUNCIONAMENT A CATALUNYA

Aquí a Catalunya ja hi ha diversos grups treballant en aquesta línia i hem aprofitat la realització de la jornada del Pla Anual de Transferència Tecnològica ‘Nutrició i sanitat. Podem prevenir plagues i malalties amb la nutrició vegetal?’, per posar el tema sobre la taula.

En aquella jornada, l’ADV Ecològica de Ponent, en col·laboració amb el tècnic Albert Lacunza, ens van explicar en quina situació es troben i quines han estat les proves que han dut a terme.

El camí per explorar és encara molt llarg i de moment sembla que no té fi. Però hem d’aprendre encara a combinar aquesta visió tècnica amb la visió més holística que el sistema agrícola i ramader no solament ens permet, sinó que ens reclama. ✿

La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores. Està publicada per l’associació L’Era, Espai de Recursos Agroecològics.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/numero/87
O compra’l en format paper a https://botiga.associaciolera.org/revista-agrocultura/609-revista-agrocultura-num-86-hivern-2021-22.html
També et pots subscriure en format paper