La inacció del Govern inflama els ànims del sector, que s’agrupa en una nova plataforma

El mes de maig, entitats vinculades a la producció agroalimentària ecològica es van constituir com a nova plataforma de pressió per aconseguir que l’Administració escolti les seves peticions. Entre elles, la més urgent és la de començar a treballar en un nou segell que identifiqui els aliments certificats eco fets a Catalunya.

A la trobada hi van assistir associacions representants de la producció, de l’elaboració i el comerç i també de la formació i transferència tecnològica: Associació L’Era, Unió de Pagesos, Associació Empresarial per a l’Agricultura Ecològica, Associació Espanyola d’Elaboradors i Comercialitzadors Ecològics (ASOBIO), Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica i Agroecologia (SEAE), Associació Vida Sana i Sectorial de Cooperatives de Consumidores Agroecològiques.

A l’espera del Pla d’Acció que no arriba

Llançar un nou segell ecològic i de proximitat és una de les demandes que ja van sorgir en el II Congrés Català de la Producció Agroalimentària Ecològica celebrat el 2022. Aquest esdeveniment va ser l’acte culminant d’un procés participatiu impulsat pel Departament d’Acció Climàtica. El procés va servir per copsar els interessos de les diferents baules del sector amb l’objectiu de dibuixar un futur Pla d’Acció. A hores d’ara, el Pla d’Acció encara no s’ha concretat i des de l’Administració no s’ha respost a les peticions recollides en les conclusions del Congrés.

Només la consellera Teresa Jordà, en la presentació de la Memòria 2022 del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, exposa en referència a les conclusions del Congrés: ‘Totes aquestes aportacions es tindran en compte a l’hora d’elaborar un nou pla d’acció pel desenvolupament de la producció ecològica de Catalunya, que una comissió interdepartamental que es crearà properament proposarà al Govern‘.

Però tip d’esperar que el Govern mogui fitxa, i que les paraules es concretin en fets, el sector ha decidit sumar forces i treballar per donar a conèixer i reivindicar les Conclusions del Congrés, posant èmfasi en la qüestió d’un segell ecològic local. De fet, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ja va encarregar un estudi sobre aquesta proposta l’any 2019, a l’empresa Economat, Serveis Cooperatius.

Les conclusions de l’estudi assenyalaven els consensos i les dificultats d’un segell ecològic diferenciador per als aliments amb el 100% d’ingredients d’origen català o que superi el 90% d’ús de matèries primeres catalanes. La principal dificultat és que la normativa europea difícilment acceptarà un segell de certificació ecològica que, mantenint els estàndards de la certificació europea, pretengui una diferenciació del producte només per raó d’origen. Tot i així, el mateix estudi apuntava diferents maneres de superar aquest escull.

El conjunt d’entitats que s’han agrupat per organitzar la pressió per aconseguir aquest segell ecològic i de proximitat, ja van exposar les seves raons en la presentació d’un manifest que es va fer a la fira Biocultura de Barcelona.

A més d’aquest segell, el grup també s’ha compromès a treballar per donar visibilitat a les conclusions del 2n Congrés, per assolir que un 25% de la compra pública sigui eco i local i per aconseguir que el futur Pla d’acció de la Producció Agroalimentària Ecològica tingui el pressupost adequat.

Reunió dels i les representants de les diferents entitats vinculades a la producció agroalimentària ecològica, el mes de maig, a Barcelona.