La Higueruela: 25 anys amb la producció ecològica de secà

A La Higueruela, a Toledo, fa més de 25 anys que en Carlos Lacasta i en Ramon Meco fan assajos de producció ecològica en secà amb resultats que són reconeguts internacionalment. Amb ells aprenem com n’és d’important adaptar la gestió del sòl a les condicions de cada terreny.

La Higueruela és una finca toledana que va comprar el 1972 el desaparegut Instituto de Edafología del CSIC (Centro Superior de Investigaciones Científicas) amb l’objectiu de poder fer experiències sobre sòls diferents de l’al·luvial, el tipus sobre el qual s’havia experimentat fins aleshores. Actualment la finca, situada a Santa María de Olalla (Toledo), depèn directament del Museu de Ciències Naturals –també del CSIC– i s’hi estudia com millorar els sistemes agraris en condicions semiàrides, evitant la degradació i la pèrdua de sòl. Des de fa més de 20 anys que les experiències inclouen també l’orientació ecològica i la seva comparativa amb la producció convencional.
Dos noms propis estan al darrera d’aquesta fita: en Carlos Lacasta, responsable de la finca del CSIC, i en Ramón
Meco, del Servicio de Investigación de la Consejería de Agricultura de Castella-La Manxa. L’un de bracet de l’altre han tirat endavant La Higueruela. Qui fa el seguiment constant de les experiències és en Carlos, que va arribar l’any 1982 a Santa María de Olalla i que pel contracte amb el CSIC estava obligat a viure a la casa de La Higueruela, factor que de ben segur va contribuir a la seva implicació personal en la gestió agrària de la finca.
Amb tots dos ens enfilem en un tot terreny antiquat per visitar-ne les diferents zones.

Pots llegir aquí tot l’article: amb_el_peu_al_tros_64.pdf

Si vols, pots comprar la revista en format paper a través de la nostra botiga digital clicant aquí.

Si en canvi la vols comprar en format digital, pots fer-ho a través del portal iquiosc.cat. Aprofita l’oferta: 1,99 euros.