La demostració de maquinària per a cultius extensius regeneratius permet veure el funcionament de nou màquines

L’Escola Agrària de Manresa i l’associació L’Era van convocar, el 30 de maig, una demostració de maquinària per a cultius extensius regeneratius en el marc d’una jornada PATT. Aquesta és la crònica breu d’aquell matí en què es van poder veure un total de nou màquines entre descompactadores, desherbadores, corrons laminats i també sembradores directes.

Text i imatges de Gemma Comella i Anna Baselga.

De bon matí ens trobem a la finca Torreribera de Lleida. Som més d’una cinquantena de persones del món agrari per veure aquesta maquinària que ens pot ajudar a fer la transició cap a una agricultura on intervinguem el mínim sobre el sòl. La Neus Vinyals i en Josep Ramon Sainz de la Maza ens donen la benvinguda i ens expliquen com aquestes eines ens ajuden a regenerar els nostres sòls. La Laia Viñas, de l’ADV Ecològica de Ponent, ens fa una pinzellada sobre el projecte de banc de maquinària compartida que impulsen des de fa un temps.

I per fi… engeguem motors!

Comencem amb la demostració de tres models de corrons laminats: d’un sol cos en un sol eix, de sis cossos en dos eixos -el Knife roller de la marca HE-VA-, i de tres cossos en dos eixos -de la casa Gaher. Tots ells els provem en una parcel·la amb una coberta viva espontània d’uns 40 centímetres d’alçada. Un cop feta la passada, podem apreciar en quin grau les herbes queden masegades i ajagudes segons el model.

Seguim amb la demostració dels descompactadors, dels quals també en veiem tres models: el que anomenem arada Yeomans, el descompactador de Jympa i el de HE-VA. Es passen en la parcel·la on s’hi han fet les proves amb els diferents corrons laminats, i també en una parcel·la on no s’ha tocat la coberta vegetal existent.

I ja per acabar, veiem les sembradores de sembra directa! En veurem tres en funcionament. Una és un prototipus que ha dissenyat la Universitat de Lleida -la Suseeder 2, de relles-, i les altres tres són ja aparells comercials amb tecnologia de discs: dues sembradores John Deere i una Agrisem.

També hem pogut veure, sense funcionar, un desherbador d’estrella de marca Jympa.