Ferran Berenguer (UP): “Cal estructurar el sector”

Unió de Pagesos és el sindicat agrari majoritari a Catalunya i també és qui té la representació dels operadors en el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. Hem estat parlant amb en Ferran Berenguer, el responsable nacional d’agricultura ecològica, dins l’organització sindical, per analitzar el moment que està vivint el sector.

Per Redacció. Imatges d’Enric Berenguer.

La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/num/81
O compra’l en format paper a https://botiga.associaciolera.org/inici/533-revista-agrocultura-num-81-tardor-2020.html
També et pots subscriure en format paper a https://www.agrocultura.org/subscripcio/

Què és el que preocupa més el sector de la producció ecològica ara mateix?

Hem estat treballant els nou OGM (organismes genèticament modificats) i darrerament estem centrats sobretot en la comercialització. Els circuits curts no estan ben desenvolupats. Com que nosaltres fem verdura a l’àrea metropolitana ho tenim més fàcil, però als fructicultors i qui fa transformats ja els costa més de fer una comercialització de circuit curt. I als ramaders els costa de vendre la carn en el circuit ecològic.

Segons el Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics, el creixement més alt en consum d’aliments eco s’ha focalitzat en grans superfícies. De fet, s’està igualant al consum en el comerç i supermercat especialitzat. Com creus que pot afectar la pagesia del país? Es repetiran tendències en les relacions entre comercialització i producció?

Sí, el mercat està canviant: entren més les grans superfícies, tot es va tornant normal, per dir-ho d’alguna manera. D’una banda, és bo perquè vol dir més consum, més pagesia en producció ecològica… Sí, és probable que es repeteixin les tendències del mercat convencional. Jo crec que el més important és que hi hagi diversitat d’opcions, que mantinguem altres canals perquè no estiguem obligats a anar només a un.

Com creus que hi encaixarà el Biomarket de Mercabarna, que s’ha d’obrir aquesta tardor?

Des de la primera notícia ja el vam començar a qüestionar. Han plantejat el mateix sistema que a les altres naus de Mercabarna: espai per a distribuïdors i marquesines destinades a pagesos perquè hi facin venda directa.
Comencem un camí de reproduir els clixés del mercat convencional. I als pagesos ja no els surt a compte anar a vendre a les marquesines, perquè cada vegada queden menys empreses en què tota la família hi estava implicada i cadascú podia ocupar una funció. A la gent que està produint al camp li costa desplaçar-se per a la comercialització.

I quina alternativa proposeu?

L’Ajuntament de Barcelona deia que volia fomentar la venda de proximitat, però no concretava. Per a nosaltres proximitat vol dir venda directa i circuit curt, i si no hi ha cap estructura nova, això només és possible per a aquells que estiguin en cooperatives de productors com Hortec. Per tant, havíem de buscar altres mecanismes que no fossin només el que es plantejava al Biomarket: vendre a majoristes i en marquesines, a l’antiga.
Vam començar a plantejar que el Biomarket inclogués un CIAP (centre d’intercanvi d’aliments de proximitat). La idea és que els pagesos puguin enviar el producte i no l’hagin d’anar a vendre presencialment, que puguin deixar la comanda en aquella nau i que els clients la puguin anar a recollir. A través d’aquest espai, pagesos de tots els sectors podrien vendre els seus productes a través de circuits curts o en venda directa.
Es tractaria d’un espai de logística però també de comercialització, vinculat a un espai digital on es pogués fer la venda. Ara hem anat avançant i estem plantejant que (…)

Pots llegir aquest article complet a: entrevista_81_digital

La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/num/81
O compra’l en format paper a https://botiga.associaciolera.org/inici/533-revista-agrocultura-num-81-tardor-2020.html
També et pots subscriure en format paper a https://www.agrocultura.org/subscripcio/