Energies renovables per a la salut mental

Les malalties i els trastorns mentals encara tenen molt de camí per recórrer quant a reconeixement, comprensió i atenció per part de la societat. Si això és així en el nostre primer món, en països on la cobertura sanitària és feble la situació s’agreuja i aquestes persones poden acabar marginades en el seu entorn i fins i tot repudiades per les seves famílies. L’associació Saint Camille de Lellis treballa per atendre aquestes víctimes socials i de salut en diferents hospitals i centres de diversos països d’Àfrica. Des de fa anys, un equip de voluntaris liderat per Moianès Solidari hi instal·len i mantenen infraestructures d’energies renovables.

Per Redacció. Imatges de Jordi Monge.

La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/
O compra’l en format paper a https://botiga.associaciolera.org/inici/501-revista-agrocultura-num-79-primavera-2020.html
També et pots subscriure en format paper a https://www.agrocultura.org/subscripcio/

El 2017, l’índex de desenvolupament humà que elabora Nacions Unides mostrava com els països subsaharians de Benín i Costa d’Ivori es trobaven entre les quatre posicions més baixes. Aquí, patir una malaltia o un trastorn mental significa la marginalitat, el repudi per part de la família, l’estigmatització per part de tota la societat.

Fa més de 30 anys, en Grégoire Ahongbonon, conscient de les dificultats d’aquest grup de població, va començar a engegar una xarxa de centres d’acollida, tractament i rehabilitació amb l’ajuda d’associacions occidentals. La capdavantera és l’associació Saint Camille de Lellis, però al llarg del temps se n’hi han anat sumant d’altres que han aportat finançament i projectes puntuals.

Algunes d’elles són de Catalunya: Aïma, de Callús; Moianès Solidari; Calders Solidari; Castellcir amb Tothom; i l’associació L’Era, Espai de Recursos Agroecològics. Totes elles han buscat finançament i recursos a través dels seus ajuntaments o altres institucions per aconseguir mantenir viva la feina de Saint Camille.

El darrer projecte treballa en el Centre de Reinserció Social de la Dona del barri de Belleville, el més pobre de la ciutat de Bouaké, la segona en nombre d’habitants de Costa d’Ivori. Allí passen una etapa de la seva vida una trentena de dones que han patit el flagell de la malaltia mental. Com a part de la seva rehabilitació, ofereixen serveis al barri: costura, bugaderia, perruqueria, pastisseria, llar d’infants i també un ambulatori.

Aquest 2020 esperen poder posar en funcionament un nou servei que els reportarà un retorn econòmic: un molí de cereals per moldre sobretot soja i moresc. Ja s’hi ha fet la primera fase de la instal·lació: 33 plaques fotovoltaiques per aconseguir 10 kW, amb la idea de poder-la ampliar per obtenir 15 kW en un futur proper.

A Belleville cada petit esforç compta. Si bé és cert que ja tenien i encara tenen corrent elèctric de la xarxa, ara poden reduir-ne el cost i destinar l’estalvi a benefici social. Als promotors del projecte els agradaria poder confirmar el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per monitoritzar el consum de les plaques i avaluar quina despesa energètica es fa a través de la xarxa i quina a través de les plaques.

L’experiència a Belleville ve avalada per la duta a terme a Benín des del 2014. A la granja agrícola amb persones en rehabilitació que l’associació Saint Camille manté a Agoïta, ja s’hi van instal·lar en el seu moment plaques fotovoltaiques per millorar la qualitat de vida dels residents i estalviar despesa de gasoil en la maquinària de transformació dels aliments.

També Djougou i Adjarra són ciutats de Benín amb projectes de Saint Camille que han pogut comptar amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques arribades des de Cata-lunya i instal·lades per voluntaris catalans.

Però el de Belleville continua sent, sens dubte, el projecte més complet des de diferents perspectives: la d’assistència a persones amb malaltia mental, la de gènere perquè acull dones, i també la mediambiental, perquè ajuda a difondre les capacitats de les energies renovables. ✿

La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/
O compra’l en format paper a https://botiga.associaciolera.org/inici/501-revista-agrocultura-num-79-primavera-2020.html
També et pots subscriure en format paper a https://www.agrocultura.org/subscripcio/