Voisin VS Savory: propostes de pasturatge rotatiu

Tant en Voisin, amb el seu mètode de pastura racional, com en Savory, amb el seu mètode de gestió holística, ens parlen de sistematitzar les pastures rotatives. Quines són les diferències entre ells dos? Podem pensar en pastures viables i rendibles per sota dels 800 mm anuals?

Per Jaume Brustenga

Tots tenim la idea que si vas donant al bestiar un trosset del tancat cada dia aprofiten millor el menjar que si els poses en un tancat més gran i tenen accessible tot el menjar de cop. Sobre aquesta idea bàsica i a partir de moltes observacions, André Voisin (Dieppe, Normandia, 1903 – l’Havana, 1964) va desenvolupar un sistema per a la sistematització de la pastura rotativa que es coneix com a pastoreig racional Voisin (PRV).
Voisin era físic i químic. La seva feina com a administrador d’una finca el va portar a interessar-se per les pastures i va  començar a experimentar per millorar-les fixant-se en el temps de repòs, els moments de millor productivitat, quan quedaven massa pobres… Les observacions i les experiències el van portar al que ara coneixem com a pastura racional Voisin o PRV. Va recollir el seu coneixement i el seu sistema en tres llibres: La productividad de la hierba (hi podem trobar l’ABC), Dinámica de pastos i Suelo, (…)

Pots descarregar-te aquest article en format pdf: ramaderia_71

Si vols, pots comprar la revista en format paper a través de la nostra botiga digital clicant aquí.

Si en canvi la vols comprar en format digital, pots fer-ho a l’iQuiosc.cat.