Terra Franca es dissol

L’associació Terra Franca, que va néixer fa una dècada per contribuir a facilitar l’accés a la terra a noves generacions, ha anunciat que es dissoldrà. En el comunicat fet públic, s’expressa que: “hem pres la determinació de dissoldre l’associació perquè creiem que hi ha una sèrie de factors estructurals que fan impossible avançar en l’accés a la terra i el relleu agrari des de la nostra entitat”.

Per escenificar l’aturada de la seva activitat, Terra Franca ha preparat una jornada de reflexió per debatre els problemes estructurals que impedeixen l’accés a la terra i quines mesures serien necessàries per resoldre’s. Es farà el matí del dissabte 16 de setembre, d’11 a 14 hores, a la finca can Poc Oli de l’Escola Agrària de Manresa.

Estan cridades a participar-hi persones, associacions, institucions i també representants de l’Administració. En el mateix acte es llegirà un manifest que ha preparat l’entitat en relació amb la seva dissolució. L’acte comptarà amb una actuació de Gustavo Duch i Sònia Arias. Les inscripcions s’han de gestionar a través del correu electrònic admin@terrafranca.cat

L’any 2013 Terra Franca va néixer per donar una resposta a les persones que volien engegar una activitat econòmica agroecològica i no trobaven finques per arrendar o adquirir a un preu raonable. L’entitat tractava directament amb la propietat de la terra per arribar a acords d’arrendament a llarg termini que donessin estabilitat als futurs projectes agraris, i posteriorment sotsarrendava la finca amb un seguiment per garantir la viabilitat i continuïtat de la nova explotació. Però més sovint, Terra Franca feia difusió de les finques agràries que estaven disponibles, amb una propietat interessada a arrendar-la.