Regeneració del sòl amb compost ric en carboni

Hi ha moltes maneres de fer compost; aquí expliquem un experiment sobre regeneració del sòl realitzat durant gairebé tres anys en un hort ecològic, a partir de l’aplicació de compost ric en carboni fet a la pròpia finca i a partir de residus del territori.

Per Ander Achotegui Castells. Fundació Emys

La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/
O compra’l en format paper a https://botiga.associaciolera.org/
També et pots subscriure en format paper a https://www.agrocultura.org/subscripcio/

La biodiversitat dels sòls agrícoles és generalment reduïda com a conseqüència dels tractaments fitosanitaris i de la seva pobresa en matèria orgànica a causa del treball del sòl, que també condiciona una reserva d’aigua i nutrients baixa i poca biodiversitat microbiològica. Per al sòl hortícola, treballar en aquestes condicions requereix una aportació d’adobs de manera continuada i una intensitat elevada en el tractament de les plagues, que majoritàriament es fa a partir de la lluita química.

Aquesta manera de procedir comporta molts problemes productius i ambientals, ja que pot afavorir una fertilitat reduïda, una retenció d’aigua i segrest de carboni minsos, risc d’erosió o una elevada incidència de malalties d’origen edàfic. Contràriament, la construcció de la reserva de matèria orgànica i nutrients a partir de l’aportació de compost d’una banda estalvia aquesta aportació continuada de fertilitzants i de l’altra permet disminuir la incidència de malalties, a banda de reduir l’erosió i convertir els terrenys agrícoles en embornals de carboni, molt útils per a la lluita contra el canvi climàtic.

L’estratègia és especialment interessant per a l’agricultura ecològica, però també ho pot ser per a l’agricultura integrada o per a la convencional, ja que augmenta l’eficiència dels fertilitzants i disminueix la necessitat de fitosanitaris. A més, els materials usats estan disponibles arreu amb un cost baix i el procés de compostatge és senzill de fer.

A continuació explicarem els resultats del projecte demostratiu que Fundació Bosch i Gimpera (el dr. Joan Romanyà i la Dra. Maribel Trillas), l’Espigall (Dr. Jordi Puig), la Fundació Emys (…)

Pots llegir aquest article complet a: fertilitat_80

Ajuda’ns a mantenir la revista comprant aquest número sencer en format digital a iquiosc.cat

O bé en format paper a la nostra botiga digital