Més d’un centenar de persones ja formen la Xarxa pagesa de l’agricultura del sòl viu

La crida de l’associació L’Era per a la Xarxa pagesa de l’agricultura del sòl viu ja ha rebut més d’un centenar d’adhesions a través del seu grup de Telegram @agriculturasolviu i del butlletí digital mensual associat. D’aquesta manera, l’entitat fa una aposta clara per impulsar un canvi estratègic en la producció ecològica dels aliments que tingui en compte la biodiversitat i la riquesa del sòl, cercant la seva autofertilitat i conservació.

L’objectiu és aconseguir itineraris tècnics que minimitzin les pertorbacions al sòl per a les diferents orientacions productives, terres i localitzacions climàtiques de Catalunya. Per fer-ho, l’associació aposta per a la cooperació en el sector productiu, i entre aquest i el sector investigador. Compartir experiències, inquietuds, valorar quines pràctiques tenen més projecció de cara a futurs assajos i recollir la informació que ja existeix al país o a França sobre l’agricultura del sòl viu o del carboni.

Trobades arreu de Catalunya

La primera trobada es va fer a Sant Jaume Sesoliveres, amb la participació d’una cinquantena de persones. Les tres següents han tingut un component formatiu molt important amb les xerrades de Konrad Schreiber, un dels principals impulsors a França de l’agricultura del sòl viu a través de l’entitat La Vache Heureuse. Les pràctiques que difon es basen en l’observació detallada i minuciosa de la simbiosi de les plantes amb el sòl i la seva microbiologia, produint, consumint i reciclant sense pèrdues energètiques ni materials, en un cicle tancat perfecte.

Les darreres trobades s’han fet a Campllong, Vallbona de les Monges i Constantí els dies 6, 7 i 8 de setembre, sota el format de jornades PATT. S’han dedicat a la transició a la sembra directa i gestió d’herbes en cultius extensius, millorar la fertilitat i fer front a la sequera en cultius llenyosos al secà, i itinerari tècnic per a la regeneració de parcel·les hortícoles.

L’associació L’Era ja està preparant noves trobades els dies 19 i 27 de setembre a Pujalt i al Parc Agrari del Baix Llobregat i el 18 d’octubre a Manresa. A la primera d’elles es parlarà sobretot de cultius extensius; es compartiran observacions a camp, s’intercanviaran experiències agronòmiques i es recolliran problemàtiques i reptes tècnics.

Al Parc Agrari del Baix Llobregat, es tractarà dels cultius d’horta, una orientació productiva que ja té algunes experiències a explicar com per exemple els bancals semipermanents, el “carboniato” o els cultius 360º. El programa de la trobada a Manresa, en concret a la finca can Poc Oli de l’Escola Agrària, està per definir.

Totes les trobades són gratuïtes i compten amb el finançament de la Generalitat de Catalunya. Les inscripcions i els programes es poden consultar a https://associaciolera.org/xarxa-pagesa-per-a-lagricultura-del-carboni/