Lleguminoses en extensiu

Totes ens hem trobat que, en el moment d’iniciar-nos en la producció ecològica, ja sia fa vint anys o fa dos mesos, ja sia en horta o en extensius, ens adonem que les rotacions són la base d’un sòl fèrtil, i les lleguminoses i els seus rizobis en són la clau.

Per Xènia Torras, responsable del projecte Esporus

És important conèixer quines opcions tenim a l’hora d’escollir les que ens poden anar millor. En extensius, aquestes rotacions a quatre o sis anys es fan amb cultius com ara llenties, pedrerols, guixes, cigrons, moreus, faves, trepadella, favons, fenigrec… cultius que podem usar merament com adobs en verd en mescles, per a consum humà o per al consum del nostre bestiar. Sigui com sigui la nostra explotació, però, hem de posar una lleguminosa a la nostra vida, i si no en coneixem massa o en volem provar de noves, aquí descobrim les conservades al banc de llavors d’Esporus:

– el pedrerol d’Odèn

– el moreu

– el fenigrec

– les guixes

– la trepadella

– l’erb

– el favó

Fenigrec

Trigonella foenum-graecum
El fenigrec és una planta herbàcia anual d’uns 10-15 centímetres d’alçada. Les flors de color blanc-lila donen pas al fruit, que és una beina llarga i prima (4-10 cm de longitud). A l’interior de cada  fruit trobem entre 5 i 20 llavors. La planta floreix a la primavera i per fer la collita de la llavor es deixa assecar tota ella fins als mesos de juliol-agost. Les granes són ovalades, de color àmbar.

Pots consultar aquest article sencer en el següent pdf: esporus_78

Ajuda’ns a mantenir la revista comprant aquest número sencer en format digital a iquiosc.cat

O bé en format paper a la nostra botiga digital

També pots comprar algunes de les llavors de què parla aquest article a la nostra botigueta virtual. Cultivades ecològicament amb aval.