L’editorial del #84. De fer i desfer

El Delta del Llobregat és un espai singular de Catalunya. Ho és perquè és un dels territoris més fèrtils del país i ho és també per la terrible pressió que suporta. Ho sap prou bé tota la pagesia que hi treballa. En aquest sentit, Unió de Pagesos —que no oblidem que de moment és el sindicat agrari majoritari— ha fet pública una nota de premsa queixant-se de les perspectives de negoci agrícola que s’hi estan obrint. És la nova aposta per l’agricultura 4.0 de la mà d’una empresa que amb el nom ja dona moltes pistes: Smart Farming Labs. Té la col·laboració de la UPC, és a dir, d’una institució pública. Pel que explica la UP i el que ha trascendit en els mitjans, la seva idea és —per dir-ho ras i curt— clonar el sistema d’integració de granges de porcs als camps agrícoles.

Que es van perdre un 25% de les Unitats de Treball Agrari entre 2005 i 2016? No patiu que ara arriba el 4.0 versió agrícola per salvar-nos a tots. Bromes a part, realment les noves tecnologies són una ajuda important per a molta pagesia i es van obrint pas. Ara bé, que aquestes innovacions ens hagin d’arribar sota models d’empresa que recorden tant i tant els models integrats, on la pagesia queda gairebé relegada a peó agrari, no creiem que sigui el millor model.

Que les innovacions ens hagin d’arribar sota models d’empresa que recorden els models integrats, on la pagesia queda gairebé relegada a peó agrari, no creiem que sigui el millor model

Però aquesta no és la batalla que ocupa els mitjans de comunicació. A les darreres setmanes l’espai del Delta del Llobregat ha estat notícia per la proposta d’ampliació de l’aeroport. De nou, els interessos econòmics afrontats amb els interessos ambientals i dels pobles del voltant. No és fàcil resistir-se a la promesa de milers de llocs de treball amb els índexs d’atur actuals. I alguns prescriptors diuen que està clar que ha de ser una aposta de país. Aposta de país? Aposta de país hauria de ser la construcció d’un context socioeconòmic que fos compatible amb el decreixement que ens exigeix el futur de les generacions que ens segueixen. Amb quina cara mirarem als ulls els nostres nets quan quedi demostrat que no hem fet suficient per llegar-los un món que encara es pugui dir Terra?

Sí, és un discurs esgotador. Cal continuar parlant del que no som capaços de fer? Parlem de què som capaços! En aquest número esperem aixecar-vos l’ànim. L’Alba Piqué ens parla d’alguns detalls del decret que ha permès flexibilitzar les normes higienico-sanitàries dels obradors i escorxadors de baixa capacitat (ja era hora que s’aprovés!); a la secció d’Esporus coneixem en Mateo, a qui diuen el gautxo, el cabrer que dona continuïtat al ramat de cabra catalana, a l’espera del reconeixement aquesta raça; agroculturitzeu-vos sobre el pastoralisme en el món en la secció de ramaderia; preneu nota de quan fer feina a les oliveres seguint la influència de la lluna; apreneu a guardar-vos la varietat dels tomàquets de l’hort (per què comprar noves llavors si els d’aquest any us agraden tant?); i, si us plau, llegiu l’entrevista al David Torrelles, president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, per conèixer una mica millor com actua i funciona aquest organisme de control públic a Catalunya.

Finalment, unes paraules per un home que va saber fer: en Tomàs Grau, un dels pioners de l’agricultura biodinàmica a Catalunya. Va fer créixer la seva granja de boví de llet i extensius seguint aquest sistema, quan encara se’n coneixia ben poca cosa. En Tomàs va finar durant la primavera i ens sap greu no haver-li dedicat més pàgines. Podeu recuperar una petita entrevista en el número 50 de la revista Agrocultura: “l’agricultura s’ha de sustentar en el treball i la dedicació a nivell espiritual”, ens deia. Per anar-hi rumiant.

La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores. Està publicada per l’associació L’Era, Espai de Recursos Agroecològics.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/num/84
O compra’l en format paper a https://botiga.associaciolera.org/revista-agrocultura/575-revista-agrocultura-num-84-estiu-2021.html
També et pots subscriure en format paper a https://www.agrocultura.org/subscripcio/