Idees per minimitzar el consum d’aigua a l’hort

Hi ha tècniques que ens permeten minimitzar l’ús de l’aigua i poder gaudir igualment dels aliments hortícoles. El Consorci del Lluçanès, amb el suport de Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, ha editat el Decàleg de l’hort amb baix consum d’aigua amb l’objectiu de difondre diferents propostes i tècniques per minimitzar l’ús de l’aigua.

Text: Roc Mas. Amb la col·laboració del Consorci del Lluçanés i l’associació L’Era. Imatges: arxiu

Utilitzar reg per degoteig


Les mànegues per degoteig (o gota a gota) minimitzen les pèrdues i augmenten l’eficiència del reg. L’ús d’ampolles o garrafes amb perforacions també són sistemes de reg per degoteig.
Algunes persones les fan servir per por de despistar-se i deixar l’aixeta oberta en marxar de l’hort. Al final, l’objectiu principal és que l’aigua penetri a poc a poc al sòl, formant un bulb humit on hi haurà les arrels.

Bona gestió dels regs d’implantació

Quan plantem, hem d’aconseguir augmentar el volum de terra a explorar per l’arrel perquè la planta tingui un sistema radicular més potent. Per incentivar-ho, realitzarem regs d’implantació abundants i separats en el temps, provocant un estrès a la planta. A més, al cap de 3-4 regs, separarem el reg de la planta per forçar l’arrel a créixer per anar a buscar l’aigua i no a l’inrevés. El reg de manteniment també serà abundant i separat en el temps, però no tant. Dependrà del volum foliar i productiu de la planta.

Fer servir encoixinats

Els encoixinats són materials que ens serveixen per cobrir el sòl. Amb ells podem evitar fins a un 20% de l’evaporació d’aigua. Al mercat hi ha una àmplia gamma d’encoixinats plàstics biodegradables i de paper. Si podem realitzar encoixinats vegetals –per exemple amb palla, fulles caigudes, restes del tallagespa, herba tallada o amb triturat de brancada de fusta tova- augmentarà més la fertilitat! (…)

Aquest article encara no està tot disponible al nostre web.