Experiències d’agricultura sobre sòl viu: Martí Verdés Majà

En Martí Verdés és fill de pagès i té una finca agrícola familiar de cereals, farratges i llegums de consum humà a Gàver (a Estaràs – Segarra). Cria un ramat de vaques de carn, alimentades amb el que cultiva a la finca, sense soja ni blat de moro.

Treballa amb sembradora de sembra directa de discos, corró laminat tipus roller crimper, grada ràpida, grada de pues i altres eines especialitzades. Va començar a fer proves de sembra directa (SD) l’any 2015.

Dades climàtiques de la finca de Martí Verdés

Té una parcel·la d’agroforesteria, amb línies de plantació de freixes, nogueres i pereres, totes per fusta, plantades fa uns sis anys. El marc de plantació és de 19 x 5 metres i això divideix el camp en cinc peces. En tot el camp hi fa el mateix cultiu, però  en una d’aquestes peces ja fa tres anys que no toca la terra i hi deixa la palla del cultiu que fa. És com el seu camp de proves, en el qual observa els efectes de no remoure la terra i promoure un sòl viu. La fertilització és la mateixa per tota la parcel·la (prova i testimoni), amb gallinassa de producció avícola ecològica.

A continuació, un resum esquemàtic de les proves i els resultats.

L’esquema resum de l’itinerari seguit en aquesta parcel·la és el següent:

Abril 2022. Cultiu de civada amb baixa presència de roella al camp de proves (al mig) i alta presència a la resta de camp (dreta i esquerra).

Març 2023. Cultiu de civada amb baixa presència de ravenissa blanca al camp de proves (al mig) i alta presència a la resta de camp (dreta i esquerra).

Juliol 2023. Cultiu de crotalària amb desenvolupament de mitjà a bo i sense gairebé rebrot de civada en el camp de proves. A la resta de camp es va segar el rebrot de civada el mateix mes a causa del baix desenvolupament de la crotalària i a l’estadi de gra sec en què ja es trobava la civada (alçada d’uns 30-40 cm).