El renaixement del cànem

Incorporar el cànem en una rotació de cultius extensius és una bona opció per al manteniment de la fertilitat del sòl i per obtenir bons rendiments en el blat. Té una versatilitat enorme i pot ser útil tant per a la indústria tèxtil, la paperera, la farmacèutica, l’automobilística com en el món de la construcció. Els seus requeriments: aigua en els primers estadis i un sòl ben preparat. Un cultiu de futur? Potser sí.


Per Esaú Rodríguez González

El gènere Cannabis, juntament amb el gènere Humulus (llúpol), forma la família de les cannabàcies. La taxonomia oficial utilitzada avui és Cannabis sativa L. La L fa referència el botànic suec Carl Linnaeus, que va reconèixer i donar nom a la planta per primera vegada l’any 1753. La selecció de la planta per part de l’home per a diversos usos i la selecció natural imposada pels diferents climes han originat un gran nombre d’espècies vegetals amb composicions químiques diverses; actualment se’n compten més de 2.000 varietats.
Quan parlem de Cannabis sempre farem servir la denominació cànem, o cànem industrial, per diferenciar-lo de la marihuana, un terme amb què designem les varietats retringides per la presència de substancies narcòtiques.
El Cannabis és l’únic gènere vegetal capaç de produir cannabinoides. La secreció es produeix gràcies a unes cèl·lules glandulars que es troben en les terminacions d’unes formacions piloses denominades tricomes, distribuïdes per la superfície de les inflorescències de la flor femenina. Aquestes substàncies són capaces d’arribar als receptors del sistema endocannàbic del cos humà i són les responsables de l’eufòria, dels efectes anticonvulsius, de l’acció antiinflamatòria i d’altres propietats terapèutiques del cànnabis.
Fins al moment s’han identificat 113 cannabinols a la planta. D’entre ells, el THC (∆9 tetrahidrocannabinol) és la substància amb propietats narcòtiques que està prohibida.
Abans de la floració, en un camp de cultiu, no és possible distingir el cànem per a fibra o llavors del cànem per a droga (anomenat marihuana), si no és mitjançant anàlisi química de laboratori.

Usos i industria del cànem
El cultiu del cànem pot salvar la humanitat, ja que pot substituir el petroli en gairebé totes les seves aplicacions. És matèria primera per a l’elaboració de més de 50.000 productes i és útil per a multitud d’aplicacions industrials.
El cànem pot donar fibres tèxtils d’alta qualitat, és font de cel·lulosa per a la indústria paperera, produint un paper d’alta qualitat amb poc o cap requeriment químic. També resulta un substitut biodegradable per al plàstic: mitjançant una reacció de mineralització amb la canemuixa (part interna de la tija del cànem) s’obté un plàstic molt dur i degradable que actualment s’està fent servir per a la construcció de carrosseries i panells de cotxes, per a l’aviació, etc.
Les fibres del cànem es poden fer servir com aïllament tèrmic i acústic per a la construcció, i amb la canemuixa barrejada amb calç (hempcrete, en català formigó de cànem) es construeixen cases, naus industrials, panells prefabricats, blocs i tot un seguit de materials per a…

 

Podeu llegir l’article complert a: extensius_75

Ajuda’ns a mantenir la revista comprant aquest número sencer en format digital a iquiosc.cat

O bé en format paper a la nostra botiga digital