Eines per a la protecció sostenible dels cereals emmagatzemats de producció ecològica

La presència d’insectes i àcars en el gra emmagatzemat pot produir pèrdues econòmiques importants i repercutir negativament en la qualitat i la imatge comercial dels aliments que s’elaboren i arriben infestats al mercat. Al mateix temps hi ha una demanda creixent per part dels consumidors d’adquirir aliments d’alta qualitat que estiguin lliures dels residus tòxics que poden deixar els productes que s’utilitzen per al control de plagues. Per tant, és necessari la implementació de programes de maneig de plagues que siguin efectius, sostenibles mediambientalment i viables des d’un punt de vista tècnic i econòmic. El maneig de plagues ha de donar prioritat als mètodes preventius i minimitzar l’ús dels  mètodes de control, siguin físics, biològics o amb l’ús d’insecticides autoritzats per producció ecològica, per als casos estrictament necessaris.

Text: Jordi Riudavets

Els cereals emmagatzemats i els aliments com, per exemple, la farina, la sèmola, la pasta alimentària, els productes de pastisseria o els pinsos per a animals presenten freqüentment contaminacions degudes a
plagues d’insectes i àcars (Foto 1). Es tracta en la seva majoria d’espècies de distribució cosmopolita, la dispersió de les quals es fa a través del comerç internacional. Entre les espècies més importants es troben els lepidòpters com les arnes, els coleòpters com els corcs o els escarabats, els psòcids i els àcars.

Consulta tot el sumari del número aquí

Pots comprar el número 69 d’Agrocultura en format paper clicant aquí

I també pots comprar-lo en format digital clicant aquí