A punt de votar una moratòria per a l’ús del glifosat

El 13 d’octubre, els països de la Unió europea votaran si segueixen o no la recomanació de la Comissió Europea per a estendre 10 anys més la moratòria d’ús de l’actiu químic glifosat, utilitzat com a herbicida i principal component del producte de Bayer, RoundUp.

La batalla entre defensors i detractors del glifosat s’ha allargat molts anys, des que alguns estudis científics van demostrar la seva toxicitat en el medi aquàtic i especialment des que l’Organització Mundial de la Salut el va qualificar com a “possible cancerigen”.

Així i tot, fa més de 10 anys que a la Unió Europea es pot continuar utilitzant recolzant-se en una moratòria que s’acabava el desembre de l’any 2022, però que va allargar-se a l’espera de les avaluacions de l’EFSA (Agència Europea de Seguretat Alimentària) i l’ECA (Agència Química Europea), segons explica el digital Euronews.

I l’EFSA ha determinat finalment que no veu elements crítics per a continuar permetent l’ús del glifosat, tot i que fonts europees han admès que l’informe d’aquesta agència no és completa i que no arriba a conclusions importants en aspectes com l’impacte en la dieta dels consumidors. El mateix mitjà digital es fa ressò d’un tuit de Pascal Canfin, el president de la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, en què critica la possible moratòria.

Un herbicida amb un impacte important a tot l’Estat espanyol

Segons l’informe d’Ecologistes en Acció ‘Nedant en glifosat’, la contaminació d’aigües superficials per aquesta substància és important a tot l’Estat espanyol. Gairebé el 35% dels punts de mostreig del 2022 estaven contaminats “en una concentració que incompleix la norma de qualitat ambiental”, explicava l’entitat en una nota de premsa. La pitjor dada se l’emporta el riu Guadiana, amb 308 micrograms per litre, 3.000 vegades superior al que permet la llei.

En aquest context, Ecologistes en Acció reclama al govern espanyol que voti en contra de la renovació del glifosat a la Unió Europea, “per l’elevada contaminació, per la toxicitat que mostra per a la vida en mitjans aquàtics i per l’evidència científica de toxicitat per a humans, els danys a la biodiversitat i per l’existència a alternatives viables”, entre altres motius.