Comerç d’aliments ecològics: temps de canvis

Ja fa molts anys que la tendència del consum ecològic es va desplaçant de petites botigues especialitzades cap a supermercats especialitzats i, fins i tot, cap a grans cadenes d’hipermercats generalistes que han obert la seva pròpia línia ecològica. El confinament per la covid, primer, i la inflació posterior dels preus dels aliments han sacsejat la distribució i comercialització del sector bio. Ens en parla en Joan Picazos en aquest article d’opinió en què ens ofereix una anàlisi dels antecedents i de la situació actual.

Text de Joan Picazos, conseller delegat de Biocop Productos Biológicos

El consum de productes ecològics ha viscut vàries fases atípiques en els darrers anys. El 2020, durant la pandèmia, va crèixer molt ràpidament. Hi va haver un augment palpable de la preocupació per la integritat i la qualitat de l’alimentació.

A més, la situació de confinament va provocar un augment considerable del consum domèstic, que va repercutir lògicament també en els productes ecològics, del qual el comerç local, amb un gran esforç de servei, se’n va beneficiar especialment. S’ha de dir, però, que no disposem de dades confirmades; segons les fonts, es pot parlar des de +8% a +26%. En tot cas, està clar que va ser un any de rècords.

El 2021, la reobertura de bars i restaurants va implicar un punt d’inflexió molt acusat, hi va haver un ràpid retorn als vells hàbits. És més, va haver-hi un rebot del consum de lleure en detriment de la despesa domèstica per damunt dels nivells anteriors a la pandèmia, que encara dura en gran mesura. En el conjunt de l’any, s’estima que es va produir un lleuger increment en volum, i un de més gran en valor, perquè la falta de matèries primes va afectar els preus a l’alça.
I el 2022 la inflació galopant ha alterat fortament les pautes de consum. El poder adquisitiu s’ha vist molt disminuït i ha generat decisions de compra adaptades a aquesta nova realitat. Una enquesta feta entre empreses (…)

Aquest article encara no està disponible tot sencer al nostre web