Xavier Sans: “Cada pagès ha de ser capaç de desenvolupar una estratègia pròpia”

És la persona de Catalunya que porta més recorregut en investigació en producció ecològica. Parlem amb ell en motiu dels 20 anys del Màster d’Agricultura Biològica, del qual fou un dels impulsors.

Va néixer a Arbeca, en ple món rural, l’any 1959. Allà va passar els primers cinc anys de la seva vida i els estius de la infantesa i la joventut. Influït pels aires pagesos i també per les seves necessitats, va dedicar el treball final de biologia i també el doctorat a temes relacionats amb el treball agrícola. L’any 1998, després d’haver-se iniciat com a docent universitari, es va posar al capdavant del màster d’Agricultura Biològica, organitzat per la Universitat de Barcelona i l’associació Vida Sana. És un reconegut investigador que ha dedicat els seus treballs principalment a l’estudi de la biodiversitat i la fertilitat del sòl en els contextos agraris. En aquesta entrevista ens n’explica algunes conclusions i ens dóna la seva opinió sobre la situació de la investigació en producció agrària ecològica.
Per Alba Gros Santasusana i Charles-André Descombes

Els darrers anys has participat en diferents projectes d’investigació en relació amb la gestió del sòl, el maneig de la coberta verda, la llaurada reduïda i el maneig de la fertilitat. Com ha estat possible?
Vam tenir la sort que el 2011 vam accedir a participar en un consorci europeu (Tilman) liderat pel FiBL, un institut de recerca en producció ecològica suís. Va ser molt important perquè ens va permetre vincular-nos a equips europeus que treballen en producció ecològica. Gràcies també a aquest projecte vam poder establir estudis a llarg termini. Volíem situar-los en una zona on hi hagués interès i on es pogués transferir ràpidament el coneixement generat. Vam triar l’Espai Natural de Gallecs, on ja treballàvem de feia alguns anys… I penso que ha estat exitós. Seria interessant continuar treballant-hi 10-15 anys més, però fer-ho requereix finançament, i en aquest país costa molt. Hem fet mans i  mànigues per mantenir-lo fins avui i espero que puguem mantenir-lo uns quants anys més gràcies a un altre consorci europeu. Cercar finançament desgasta molta energia.

Parla’ns dels resultats Hem comprovat que s’ha de tenir cura amb la intensitat de la llaurada, cosa que ja sabíem però que ara hem caracteritzat. Si llaures massa intensament ‑ja sigui en arada de pales o en  treball vertical‑estàs malmetent l’estructura del sòl quant a contingut de matèria orgànica; i si a més no tens cura de tenir un bon balanç de nutrients, pots perdre la qualitat del sòl en molt pocs anys. És molt fàcil perdre matèria orgànica, carboni, qualitat del sòl, i molt difícil recuperar-la. El nostre clima mediterrani és molt mineralitzant; si no treballes bé la intensitat de la llaurada ‑disminuint- la‑ i no aportes la quantitat de nutrients necessaris estàs erosionant els sòls, encara que estiguis treballant en agricultura ecològica. També ha estat interessant observar el paper de la fauna en la fertilitat del sòl. Hem estudiat els cucs de terra i hem conclòs que cal una aportació periòdica de fems si vols mantenir aquesta fauna, que en definitiva és la constructora i la metabolitzadora del sòl. (…)

Pots llegir tota l’entrevista en aquest entrevista_72

Recorda que pots comprar aquest número en format digital a l’Iquiosc.cat

I que pots comprar-lo en format paper a la nostra botiga virtual