.

Una granja de porc ecològic de cicle tancat

Encara hi ha poques granges de porc ecològic, comparant-ne el nombre amb la producció convencional. Una de les primeres a instal·lar-se va ser la del Martín i la Marta, a Olius, a la Catalunya Central. Aprofitant una visita organitzada per Arran de Terra, hem anat a conèixer més en detall com s’organitza una empresa d’aquest tipus.

Text i imatge: Alba Gros

L’any 2012, en plena crisi econòmica, el Martín Ezpeleta i la Marta Borràs van fer un cop de cap i es van decidir a muntar una granja de porc ecològic de cercle tancat a Olius, a la comarca del Solsonès. No tenien res, ni terra, ni instal·lacions: “vam haver de comprar-ho tot, des d’un trepant a un carretó”, explica el Martín. Ara fa quatre anys que van entrar les primeres truges i, malgrat les dificultats,  continuen endavant amb una cinquantena de mares i els seus garrins. Comptaven amb l’experiència que els donaven els anys treballant en porc convencional. De fet, a casa la Marta havien tingut porcs tota la vida, però tant un com l’altre tenien claríssim que si engegaven un projecte pel seu compte, havia de ser sota el paraigua de la normativa ecològica.

El primer pas va ser aconseguir una granja per llogar. Es van quedar amb una granja que per a l’engreix convencional ja era obsoleta, pensada per 600 places de porcs d’engreix. Era l’any 2013, quan a  Catalunya només hi havia unes cinc granges de porc ecològic. Van haver de buscar assessorament a l’estranger, i fins i tot van desplaçar-se a Alemanya per veure diferents explotacions i agafar idees. La formació agrícola que tenen els va permetre poder fer ells mateixos el projecte de les instal·lacions per adaptar-les a la normativa. Van obrir sortides a l’exterior i van preparar patis sobre formigó. L’any següent van fer entrar les primeres truges, 36 de raça blanca i 4 de raça gascona. Ara les instal·lacions poc recorden a una granja convencional: els patis amb els garrins i les truges entrant i sortint, els altres patis amb els porcs ja deslletats que van posant quilos, i el silenci.

El maneig
En Martín i la Marta aposten per la raça de porc gascó, malgrat que dona un índex de conversió de la carn menor (…)

Consulta tot el sumari del número aquí

Pots comprar el número 74 d’Agrocultura en format paper clicant aquí

I també pots comprar-lo en format digital clicant aquí

 

Los comentaris están cerrados.