Marc Castellnou: “O dissenyem el paisatge del futur o sentenciem els nostres boscos”

Després d’un any devastador per als boscos del planeta i de comprovar la voracitat a què pot arribar el foc, hem volgut parlar amb en Marc Castellnou, cap de l’àrea forestal del GRAF, perquè ens situï en aquest fenomen incendiari que no sembla tenir topall.

Què està passant i què hi podem fer? Augmentar els actuals sistemes d’extinció ja no és útil per lluitar contra
el que s’anomenen temporals de foc. Una vegada més hem de fer èmfasi en la gestió i començar a entendre que els incendis forestals de baixa intensitat, lluny de ser una desgràcia, poden ser un recurs de la natura per adaptar-se al canvi climàtic.

Per Florinda Plans i Alba Gros.

El GRAF fa dues coses, oi? Actuacions a primera línia i ciència?
El GRAF en fa tres, de fet. Una és l’actuació a primera línia en incendis forestals per evitar que avancin més de pressa
que els bombers, és a dir intentem confinar-los i facilitar-hi l’arribada. També preparem el terreny durant l’hivern per
tenir capacitat de treballar durant l’estiu. L’altra és que identifiquem els punts dèbils d’un incendi i, per tant, sabem on un bomber es fa més fort; i això és ciència. I finament també treballem el tema dels valors perquè quan el cos de bombers pren una decisió sobre un incendi, aquesta decisió té un impacte sobre el paisatge que perdurarà més enllà de la nostra generació. Per tant, decidir en aquest tema no només és decidir sobre apagar flames, sinó també decidir sobre el paisatge. I això implica incloure en l’extinció d’incendis tots els valors del paisatge i de l’ecosistema i no només el simple valor d’hectàrea cremada. (…)

 

Si vols, pots comprar la revista en format paper a través de la nostra botiga digital clicant aquí.

Si en canvi la vols comprar en format digital, pots fer-ho a l’iQuiosc.cat.

Pots llegir tot l’article a entrevista_70

Pots llegir el sumari: https://www.agrocultura.org/edicions/num-70-desembre-2017/